Reševanje podatkov – ko ogrozimo naše spomine


Reševanje podatkov prepustite strokovnjakom, ki so za to strokovno usposobljeni.

Digitalizacija sveta postaja vse bolj poudarjen koncept sodobne zahodne družbe. Če smo še pred desetletjem ali dveh vse otroške spomine vestno spravljali v tiskane oblike (samo vprašajte se, koliko albumov fotografij imate doma), danes za shranjevanje naših spominov prednjačijo digitalne enote. Žal, pa slednje niso odporne proti okvaram, zato se lahko hitro zgodi, da boste potrebovali nekoga za reševanje podatkov shranjenih na njih. In prav temu, kako rešiti podatke, bomo danes skupaj namenili nekaj besed.

Shranjevanje podatkov

O pomenu varnega shranjevanja podatkov govorimo skoraj vsak dan. In čeprav se zdi, da s shranjevanjem podatkov na zunanje trde diske, spominske kartice, CD-diske, zgoščenke, USB-je naredimo vse, temu ni tako.

Prav vsak od nosilcev informacij je namreč povržen okvaram – te so lahko posledica trenutka naše nepazljivosti (le komu se še ni zgodilo, da bi shranjevalni disk padel na tla?), lahko pa tudi nenehne uporabe, ki vodi v pregrevanje shranjevalne enote. Prav slednje je, podobno kot pri računalniku in ostalih proizvodih, kjer nastaja toplota, ključno za krajšo življenjsko dobo izdelka.

Reševanje podatkov prepustite strokovnjakom, ki so za to strokovno usposobljeni.
Reševanje podatkov prepustite strokovnjakom, ki so za to strokovno usposobljeni.

Disk za shranjevanje je uničen – je reševanje podatkov sploh mogoče?

Saj veste, kaj pravijo – če poznaš prave ljudi, se da rešiti vse. Tudi podatke. V majhnem odstotku primerov se sicer lahko zgodi, da podatkov ni mogoče rešiti, je pa takih situacij malo.

Čeprav običajno v situaciji, ko na primer trdi disk ne deluje več, sami delujemo v paniki, strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo, težav ne bodo zaznavali na enak način. Ključno je le, da pred iskanjem lastnih rešitev, rešitev poiščete v njih – strokovnjakih namreč.

Koraki ob okvari shranjevalne enote

  • Ob zaznavi težav takoj prenehajte z uporabo shranjevalnega medija.
  • Ostanite mirni – to je recept ob zaznavi in začetku reševanja težave!
  • Rešitev za okvaro poiščite v izbiri kakovostne ekipe, ki ve, kaj pomeni reševanje podatkov. Običajno se strokovnjaki strinjajo, da je najslabše, če se uporabniki sami (ali ob pomoči samooklicanih tehničnih oseb) lotijo popravila. Pri tem namreč pogosto naredijo dodatne napake, zaradi katerih postane reševanje podatkov nočna mora brez uspeha tudi zanje.
  • Zaupajte v izbrano ekipo in počakajte na dobre novice ter shranjene spomine.
Rate this post