3D tiskanje za izdelavo funkcionalnih izdelkovV splošnem velja, da je kakovostno 3D tiskanje izraz za različne tehnologije, pri katerih posebni tiskalniki plast za plastjo nanašajo material in na ta način izdelujejo prototipe in tridimenzionalne izdelke. Postopek velja za zelo hiter in učinkovit, zato marsikomu prihrani veliko denarja in časa.

Danes se 3D tiskanje uporablja v marsikateri veji industrije, od medicine, avtomobilske industrije, letalske industrije in še kje. S kopičenjem tankih slojev plastike in drugih materialov namreč lahko izdelamo povsem funkcionalne izdelke v enem kosu.

3D tiskanje temelji na računalniškem modelu

Ena od glavnih prednosti postopka je v tem, da se izdelek najprej načrtuje in izriše v posebnem računalniškem programu. Uporaba takšnega 3D CAD modela omogoča, da ga lahko naknadno računalniško obdelamo in popravimo kolikor je to potrebno.

3D tiskanje torej popolnoma temelji na računalniškem modelu, pri čemer ne potrebujemo nobenih kalupov ali posebnih orodij. Najbolj pomembno pri tem je, da lahko s tem postopkom najprej izdelamo prototip, na katerem odpravimo vse pomanjkljivosti, temu pa sledi proizvodnja večjega števila izdelkov.

Različne tehnologije 3D tiskanja

Danes obstajajo številne tehnologije 3D tiskanja, kot so na primer selektivno lasersko sintranje, ciljno nalaganje in pa topljenje in strjevanje materiala z namenom kreiranja trdnega objekta. Najpogosteje se uporablja selektivno lasersko sintranje, ki velja za cenovno ugodno in lažje za uporabo.

Izbira najbolj primerne tehnologije je odvisna od potreb uporabnika, ne glede na to, pa je 3D tiskanje postopek, ki je danes zelo poenostavil proizvodnjo različnih izdelkov. Z izdelavo prototipov pa je bistveno zmanjšal tudi stroške proizvodnje.

Rate this post