Otroški vozičkiOtroški vozički so prilagojeni otrokovi starosti, od tega za katero starost je voziček narejen je odvisna tudi njegova oblika.

Za novorojenčke so otroški vozički s trdo košaro ali lupinico. Otrok se odlično počuti tako v lupinici, kakor trdi košari, res pa je, da ima v trdi košari nekoliko več prostora, v lupinici pa je bolj poskrbljeno za njegovo držo in varnost. Podloga v košari je ravna in trda. Strokovnjaki menijo, da morajo dojenčki v prvih mesecih ležati na trdni podlogi, ki se ne udre pod njihovo težo, saj je slednje še kako pomembno za razvoj otrokove hrbtenice. Čim pa dojenček odraste, ko lahko že sam sedi in drži glavico pokonci, pa se lahko otroka posadi v športni del vozička. Športni del vozička je veliko bolj funkcionalen kakor košara ali lupinica, v njem je veliko prostora, dobro je poskrbljeno za otrokovo varnost. Otroški vozički imajo tudi razne dodatke, kot so senčniki, dodatne torbe, spodnja košara, ki je namenjena odlaganju odvečnih stvari, prtljage, nakupa, zaščita pred komarji oziroma mreža za komarje, dežna prevleka, ki poskrbi, da je lahko sprehajanje mogoče in zabavno tudi v dežnem vremenu, dodaten voziček na kolesih za nekoliko večjega otroka, itd.

Otroški vozički

Izbira dodatne opreme je velika in je odvisna od vsakega proizvajalca posebej. Velikokrat je nemogoče kombiniranje opreme različnih proizvajalcev. Otroški vozički se ločijo tudi po velikosti, eni so večji in težje zložljivi, spet drugi so manjši in zelo dobro sestavljivi. Velikost vozička je odvisna od avtomobila in prostora za shranjevanje. Res pa je, da majhni in zelo dobro sestavljivi otroški vozički nimajo velikih koles. Njihova kolesa so majhna, vendar vrtljiva v prav vse smeri, kar omogoča dobro okretnost. Kolesa je mogoče tudi fiksirati. Fiksiranje koles je pomembno v primeru, da nekje počivamo, da smo na nekoliko neravnem področju in obstaja velika verjetnost, da bi se lahko voziček premaknil in kam odpeljal. Otroški vozički imajo prilagodljivo tudi držalo, možno je, da otrok gleda v smeri vožnje ali v nasprotni smeri, torej proti staršu, ki ga pelje. Mnogim je to zelo pomembno, saj otroci veliko lažje zaspijo, če gledajo svojega starša, saj se počutijo bolj varno in prijetno.

Od spola otroka pa je odvisna sama barva, ki jo bodo imeli otroški vozički.

Rate this post