Mesto na obali, PortorožPortorož je slovensko naselje, ki leži na severni obali Piranskega zaliva in spada pod občino Piran. Portorož je obalno mesto na primorskem v Tržaškem zalivu ob Jadranskem morju. Slovenska obala meji na dve državi, in sicer na vzhodu z Italijo in na jugu s Hrvaško. Portorož leži natanko pod strmim flišnim grebenom in tako je pristanišče zavarovano pred burjo, katera je zalo pogosta na obalnih mestih. Površje Portoroža je večinoma uravnano in ni večjih sprememb v nadmorski višini, le kje se najde kakšen grič, ki pa ni pretirano visok. Najvišji grič v Portorožu pa meri petdeset metrov. Za Portorož je značilno bujno zimzeleno rastje, pod katero spadajo nizka grmičevja, rastline kot so oljke in vinske trte pa tam uspevajo zelo dobro. Kot že samo rastje pove, ima Portorož subtropsko podnebje in je eden izmed najtoplejših krajev v Sloveniji. Za subtropsko podnebje so značilne mile zime, saj se temperatura pozimi le redkokdaj spusti pod ničlo, poletja pa so topla. Ena izmed značilnost primorskih mest je tudi burja. Burja je močan veter, ki lahko pihat tudi do sto kilometrov na uro in več, posledice burje pa so hude, kot na primer odnašanja streh in ruvanje grmičevja ter dreves. Prebivalci Portoroža so se prilagodili na burjo z načinom gradnje hiš in streh, da se zavarujejo pred morebitnimi nevšečnostim. Portorož ima svojo marino in je kongresno središče, v njegovi bližini pa je tudi manjše mednarodno letališče. Da je bil Portorož pomembno mesto že v rimskem obdobju pa dokazujejo arheološki ostanki mesta, pristanišča in ribarnic.

Mesto na obali, Portorož

Portorož je turistično mesto, saj je idealno za turizem zaradi svoje lege ob morju in lepo urejenih peščenih plaž, na kateri bi užival vsakdo. Ob plaži se vrsti veliko število različnih lokalov in restavracij. Portorož je tudi počitniško mesto, saj vse več ljudi obišče za svoj dopust Portorož, ki je idealen tako za pare in družine. Nudi vam neposreden stik z naravo in ogled izjemnih naravnih ter kulturnih dediščin, kot so ostanki samostanov in cerkev. Vonj po mediteranu, ozke ulice in kamnite hiše so simboli Portoroža. Glavne dejavnosti v Portorožu so turizem, kmetijstvo in ribolov, nekoč pa so se ukvarjali tudi s solinarstvom, kar dokazujejo Sečoveljske soline, ki so v bližini Portoroža. Da je turizem pomembna panoga v Portorožu dokazuje to, da je kar tretjina prebivalcev zaposlenih v turizmu. Če se odločite za počitnice v Portorožu so vam za bivanje na voljo visokokakovostni hoteli po ugodnih cenah. Ker sta turizem in gostinstvo pomembni panogi v obmorskem Portorožu so zato tu Srednja pomorska šola, Fakulteta za pomorstvo in promet ter Visoka šola za hotelirstvo in turizem.

Portorož je najbolj turističen kraj na obali prav zato, ker svojim obiskovalcem nudi razvajanje v toplicah in termah v hotelih, pa tudi zabave tam ne manjka, saj vam je na voljo veliko število igralnic, kjer lahko preizkusite svojo srečo in imate pestro izbiro nočnih klubov, lokalov ter restavracij.

Rate this post
Oznake: