Kaj so sanje?Milijoni ljudi po vsem svetu se že tisočletja sprašujejo enako vprašanje – KAJ so sanje? Kaj pomenijo sanje in kako si razložiti sanje? Tudi strokovnjaki si po vsem tem času še vedno niso povsem enotni v odgovorih na zgornja vprašanja. Jasno pa je eno – ljudje sanjamo že od nekdaj, vsak od nas pa v povprečju vsako noč doživi skoraj tri različne sanje. Modreci po vsem svetu so se in se še vedno trudijo razvozljati pomen sanj, pišejo sanjske knjige in poskušajo najti odgovore na ta mistični pojav.

Toda nikar ne skrbite, pri sanjah ne gre za nadnaravne ali morda celo zle pojave. Ko govorimo o sanjah, pri tem mislimo na zaporedno doživetje različnih slik, zvokov in preostalih občutkov, medtem ko spimo. Sanje se zgodijo v peti fazi spanja, ki jo imenujemo tudi REM faza (REM kot kratica za Rapid Eye Movement (hitro premikanje oči)).  Ko dosežemo to fazo spanja, se aktivnost naših možganov zelo poveča. Čeprav včasih sanjamo tudi v preostalih fazah spanja, pa si sanje iz REM faze največkrat zapomnimo, so pač “najbolj žive”. Ne sanjamo pa samo ljudje, nikakor ne. Sanje se pojavljajo pri večini sesalcev, pa tudi pri nekaterih vrstah ptic. Kot posamezniki navadno nimamo vpliva na sanje – nimamo kontrole nad njimi, vseeno pa pri pojavu sanjanja doživljamo močne občutke. Ko je govora o nočnih morah, gre pri tem za sanje, ki v nas zbujajo nelagodne občutke in včasih tudi občutke strahu.

Ljudje smo bili vedno zelo fascinirani nad pojavom sanj. Pred dobrim tisočletjem so celo osnovali nekakšno znanost o sanjah, vendar je ta sčasoma izgubila svojo veljavo, kljub temu pa se ljudje še vedno ženemo za odgovori na ista vprašanja, kot naši predniki pred več tisoč leti. Kaj so sanje? Kako jih razložimo? Natančnega odgovora na to, nam do sedaj še ni prinesel nihče, lahko pa z gotovostjo trdimo, da tega odgovora človeštvo ne bo nehalo iskati.

Rate this post
Oznake: