Zgodba o tem kako je nastala Rubikova kockaZelo znana igrača oziroma uganka, Rubikova kocka, ima zelo zanimivo zgodbo o nastanku. Uradno verzijo kako je nastala Rubikova kocka, lahko preberete na http://www.rubikova-kocka.com/, tukaj pa vam predstavimo manj znano zgodbo, ki je stara že 40 let in je polna zanimivih preobratov.

Ko je bil Erno Rubik, izumitelj te svetovno znane igrače, star 29 let je bil vsekakor že prestar, da bi se igral s kockami. Ampak madžarski profesor arhitekture si ni mogel pomagati – navduševala a je oblika kocke, zato je v sojem prostem času sestavljal 3D modele. Leta 1974 pa se je zgodil preobrat. Več mesecev je delal na kocki, ki je bila sestavljena iz manjših kock, njena posebnost pa je bila to, da si lahko te manjše kocke prestavljal, ne da bi kocka ob tem razpadla. Seveda je bila ta kocka nekakšen prototip iz katerega je kasneje nastala Rubikova kocka. Vendar v tistem času še ni bil uspešen. Načrti in materiali so ležali po celotnem stanovanju, ki si ga je delil z mamo. Rubikova kocka takrat še ni ugledala luči sveta.

rubikova kocka

Nekega spomladanskega dne mu je bilo pa vsega dovolj, zato je zapustil stanovanje in se sprehodil po ulicah Budimpešte. Sprehodil se je po svoji običajni poti, ki je vodila ob reki. Na neki točki se je ustavil in poslušal zvok vode, ki teče po zaobljenih kamenčkih, ki so ležali ob obali reke. Kar naenkrat se mu je pospešil utrip… Rešitev za njegov projekt Rubikova kocka je imel ves čas pred nosom! Če manjše kocke pritrdi na vrtljivo notranje jedro, potem bi se lahko prosto premikale in hkrati ohranjale obliko kocke. Erno Rubik je kar poletel do doma in izdelal prototip kocke, katero so skupaj držale gumijaste elastike in sponke za papir. Rubikova kocka oziroma njena struktura je bila sestavljena iz 21 manjših kock in okroglega jedra. Leta 2012 je Erno Rubik za CNN povedal, da je bil ta trenutek zanj zelo čustven. Seveda se takrat niti ni zavedal, da bo Rubikova kocka čez nekaj let postala najbolj prodajana igrača na celotnem svetu in mu s tem seveda prinesla tudi pravo bogastvo.

Prototip je bil narejen in Rubik je počasi odkrival kakšen potencial ima Rubikova kocka. Sčasoma je različne stranice pobarval z različnimi barvami, naredil nekaj obratov in občudoval pisan kaos, ki je nastal. Rubikova kocka in njena barvna paradi sta ga nekaj časa zabavali, nato pa se je odločil, da je čas, da se ‘vrne domov’. Kocko je hotel spraviti v prvotno stanje. Lažje reči, kot storiti. Preden je Rubikova kocka dobila prvotno podobo, se je Erno Rubik mučil kar en mesec. Ko mu je to uspelo, jo je z velikim ponosom pokazal komu drugemu kot svoji mami. Kot je kasneje povedal, se je njegova mati najbolj razveselila dejstva, da se pa mogoče sedaj ne bo več tako močno posvečal tej kocki in naredil še kaj drugega. Seveda se to ni zgodilo. Rubikova kocka je kmalu postala zabavna animacija za njegove študente, kmalu za tem pa se je že prodajala po trgovinah.

Rate this post