Kaj je vročinski udar in kako reagirati


vročinski udar

Vročinski udar je najresnejša oblika toplotne poškodbe in velja za nujno medicinsko pomoč, zato morate vedeti, kako ga prepoznati. Če sumite, da ima nekdo vročinski udar, znan tudi kot sončni udar, takoj pokličite reševalce in nudite prvo pomoč, dokler ne prispejo reševalci. Ta udar lahko povzroči smrt ali poškodbe možganov in drugih notranjih organov. Čeprav vročinska kap prizadene predvsem ljudi, starejše od 50 let, je to možno tudi pri zdravih mladih športnikih. Vročinska kap se pogosto zgodi kot napredovanje blažjih bolezni, povezanih z vročino, kot so vročinski krči, toplotna sinkopa (omedlevica) in toplotna izčrpanost. Lahko pa udari, tudi če pred tem nimate znakov toplotne poškodbe.

vročinski udar

Vročinski udar je posledica dolgotrajne izpostavljenosti visokim temperaturam, običajno v kombinaciji z dehidracijo, kar povzroči odpoved sistema za uravnavanje telesne temperature. Medicinska definicija vročinskega udara je visoka telesna temperatura z zapleti, ki vključujejo centralni živčni sistem, ki se pojavijo po izpostavljenosti visokim temperaturam. Drugi pogosti simptomi vključujejo slabost, epileptične napade, zmedenost, dezorientacijo in včasih izgubo zavesti ali komo. Značilni simptom vročinskega udara je zelo visoka telesna temperatura. Prvi znak pa je lahko omedlevica.

Drugi simptomi za vročinski udar lahko vključujejo utripajoč glavobol, omotičnost, pomanjkanje potenja kljub vročini, rdeča, vroča in suha koža, mišična oslabelost ali krči, slabost in bruhanje, hitro bitje srca, ki je lahko močno ali šibko, hitro, plitvo dihanje, vedenjske spremembe, kot so zmedenost, dezorientacija ali opotekanje, epileptični napadi in nezavest. Če sumite, da je nekoga zadel vročinski udar, takoj pokličite reševalce ali osebo odpeljite v bolnišnico. Vsako zamudno iskanje zdravniške pomoči je lahko usodno. Medtem ko čakate na prihod reševalcev, začnite s prvo pomočjo. Osebo premaknite v klimatizirano okolje, ali vsaj v hladen, senčen prostor in odstranite vsa nepotrebna oblačila. Če je mogoče, izmerite telesno temperaturo osebe in začnite s prvo pomočjo, da osebo ohladite. Prizadetemu omogočite dovolj zraka, kožo pa mu namočite s hladno vodo. Pacientu pod pazduhama, v dimljah, na vratu in hrbtu položite obkladke z ledom. Ker so ti predeli v bližini kože bogati s krvnimi žilami, lahko njihovo hlajenje zniža telesno temperaturo. Pacienta potopite pod tuš ali kad s hladno vodo.

Rate this post