Vinodol – destinacija za aktivni odmorNa spletni strani http://www.vinodol.eu/ nastaja spletna stran, ki bo pisala o Vinodol-u, oz. O vinodolski dolini. Stran bo sestavljena iz več delov, ki bodo opisovali splošne stvari, kot je zgodovina, lokacija, zanimivosti, možnosti preživljanja prostega časa in podobno. Drugi del pa bo tudi predstavitev turistične ponudbe, ki bo vsebovala ponudbo nastanitve v apartmajih in tudi v obnovljenih počitniških hišah v vinodolski dolini.

Turistična vsebina se bo usmerjala na aktivno preživljanje prostega časa. Vinodol nam nudi zelo veliko možnosti za aktivno preživljanje prostega časa. Na razpolago je veliko aktivnosti: pohodništvo, gorsko kolesarstvo, jadralno padalstvo, ribolov v sladki vodi, ribolov v morski vodi, lov v Gorskem kotarju, pozimi sprehodi po snegu v Gorskem kotarju. Opisana bo zgodovina same vinodolske doline. V

inodol ima zelo bogato zgodovino, ki jo bomo opisali na tej spletni strani. Pisali bomo tudi o glavnih krajih te doline, ki so: Križišče, Tribalj, Drivenik, Grižane, Bribir in Novi vinodolski – Novi. Vinodol ima administrativno središče v Bribirju, ki je tudi sedež Vinodolske doline, ki se teče vzporedno z obalo v zaledju Crikvenice. Od Križišča do Novega vinodolskega poteka tudi vzporedna, oz. Obvozna cesta za jadransko magistralo od Reke do Senja. Dolina je dobila ime po vinski trti.

Do druge svetovne vojne ja bila dolina obdelana, ker so se prebivalci ukvarjali s pridelavo vina, češenj in ostalih poljščin. Po drugi svetovni vojni so prebivalci Vinodola začeli odhajati s trebuhom za kruhom v mesta, največ v Crikvenico, Novi vinodolski, Senj in Rijeko. Zaradi tega so se vinodolske vasi izpraznile in počasi je zmanjkalo pridnih rok za obdelovanje zemlje. Danes je, Vinodol, na žalost, že zelo zarastel. Polj in nasadov češenj je, žal, že zelo malo.

V Vinodol-u je tudi eno od največjih drsišč v Evropi – Slani potok. To drsišče je trenutno predmet skupnega proučevanje hrvaških in japonskih strokovnjakov za drsišča. Njihov cilj je ugotoviti, zakaj na tem področju prihaja do drsenja tal.

Vinodolska dolina je prispevala nekaj zelo znanih zgodovinskih oseb. Juraj Julije Klović je poznan kot Michelangelo miniature. Njegove slike se najdejo tudi v sikstinski kapeli v Rimu. Bil je osebni prijatelj takratnega papeža. Rojen je bil v Grižanah, kjer so odprli tudi njegovo spominsko hišo.

Rate this post
Oznake: