Zvočna izolacija vhodnih vrat učinkovito odstrani moteče in neželene zvokeVrata so poleg oken pomemben del stavbnega pohištva. Notranja vrata ločujejo različne prostore med seboj, medtem ko zunanja vrata preprečujejo vstop obiskovalcem ali celo nepovabljenim gostom. Vhodna vrata predstavljajo ogledalo našega doma, hkrati pa gre za izjemno funkcionalen element, ki mora zadovoljiti številnim kriterijem, kot je na primer zvočna izolacija vhodnih vrat.

Iz zunanjega okolja neprestano prejemamo vrsto različnih zvokov, pa ne glede na to, ali živimo ob prometni cesti, ali mirni soseski. Zvok iz zunanje okolice najlažje prehaja ravno preko stavbnega pohištva, zato je prav da poskrbimo za ustrezno zaščito pred prekomerno izpostavljenostjo takšnemu hrupu. Če se še vedno sprašujete, ali je zvočna izolacija vhodnih vrat potreba, potem je odgovor zagotovo »da«.

Dejavniki, ki vplivajo na zvočno izolacijo vhodnih vrat

Kako dobra je zvočna izolacija vhodnih vrat, je odvisno od materiala, njegove debeline, od kakovosti izdelave in tesnjenja površin. Za najbolj izolativna veljajo masivna vratna krila, zagotovo več hrupa pa zaustavijo dandanes tehnološko dovršena vrata, ki imajo že vgrajeno izolacijo. Kakovost zvočne izolacije vhodnih vrat je v tem primeru odvisna od uporabljenih materialov med katerimi so najpogostejši pena, poliuretanska pena, mineralna volna in valovita lepenka.

Praviloma velja, da se zvok najlažje prenaša skozi lahke materiale, težje pa skozi goste in težke. Prenos pa je odvisen tudi od elastičnosti materiala in temperature. Višja kot je, hitreje lahko zvok potuje in manj kot je material elastičen, bolj absorbira zvok.

Zvočna izolacija vhodnih vrat je odvisna tudi od njihove montaže

Upoštevati je treba, da zvok ne prehaja le skozi vratno krilo, ampak tudi preko podboja, ključavnice in okovja. Če želimo, da je zvočna izolacija vhodnih vrat najboljša, potem je tudi v tem primeru potrebno izbirati najkakovostnejše materiale in poskrbeti za ustrezno tesnjenje stikov med podbojem in vratnim krilom vhodnih vrat.

Nikakor pa ob tem ne smemo zanemariti tudi montaže vhodnih vrat. Pomembno je, da je vgradnja strokovna in natančna, saj v nasprotnem primeru zvočna izolacija vhodnih vrat ne bo imela želenega učinka. To še posebej velja v večstanovanjskih stavbah, kjer se lahko hrup širi iz sosednjih stanovanj in iz okolice.

Rate this post