Tekač v samoobrambi ubil gorskega levaMoški, ki je tekel po priljubljeni poti v parku, v ameriški zvezni državi Colorado, je v samoobrambi ubil gorskega leva.

Predstavniki Colorado Parks and Wildlife (CPW) so povedali, da je moški utrpel hude poškodbe, ker ga je morski lev pogrizel po zapestju in obrazu.

Moški, ki ni bil imenovan, se je obrnil, ko je med svojim tekom za seboj slišal nenavaden zvok. V tistem trenutku, ko se je obrnil, se je gorski lev zapodil vanj. Moški je v samoobrambi pumo zadušil.

Napad se je zgodil v ponedeljek popoldne blizu mesta Fort Collins, ki je 100 kilometrov stan od meta Denver, glavnega mesta zvezne države Colorado.

V uradni izjavi je zapisano, da je moški nekaj zaslišal za sabo in se je zato obrnil, da bi raziskal kaj je povzročilo nenavaden zvok. Gorski lev se je zapodil proti tekaču in ga pogrizel po zapestju in obrazu. Moški se je uspešno obranil pred napadom in se osvobodil levovega ugriza, vendar je leva v samoobrambi ubil.

gorski lev

Moški je po incident sam zapustil park in se odpravil nazaj proti parkirišču ter poiskal pomoč.

V izjavi so bile njegove poškodbe obraza, zapestja, rok, nog in hrbta opisane kot resne, vendar ne življenjsko nevarne.

Predstavniki parka so kasneje našli mrtvega leva, za katerega so ugotovili, da je bil mlad samec, ki je tehtal 36 kg. Odrasli samci pume lahko tehtajo od 50 do 100 kg.

Predstavnica CPW je povedala, da če nas napade gorski lev moramo storiti vse kar je v naši moči in se proti levu boriti.

Gorski levi živijo v Severni in Južni Ameriki, vendar se po navadi ljudi izogibajo. Napadi gorskih levovo v ZDA so zelo redki. Primeri napadov so bolj pogosti med bolnimi in sestradanimi levi.

Če kdaj vidimo gorskega leva ali kakšno drugo veliko mačko se ne smemo obrniti in teči stran, ker bo to aktiviralo levje lovske reflekse. Namesto tega se moramo poskusiti narediti čim večje in če smo napadeni, boriti proti plenilcu z uporabo kateregakoli orožja, ki nam je pri roki.

Z bojem proti levu ga moramo prepričati, da nismo njegov plen, temveč da smo dejansko njegova grožnja in je on naš plen.

Lanskega maja je gorski lev napadel dva kolesarja, eden izmed njiju je zaradi poškodb umrl.

5/5 - (2 votes)
Oznake: