Talne označbe in signalizacijaTalne označbe so nedvomno zelo pomemben element urejanja prometa, saj opravljajo različne naloge. Imajo veliko varnostno ter koordinacijsko vlogo. Kljub temu, da so tako samoumevne, da jih pogosto sploh ne opazimo več, njihovo nalogo običajno vidimo šele, ko na prometnem cestišču niso izvedene. Poznamo različne talne označbe, ki so primerne za različne vrste cestišč.

talne označbe

Tako se v osnovi delijo na tankoslojne in debeloslojne označbe. Tankoslojne talne označbe so primerne za označevanje cestnih površin, označevanje in barvanje parkirišč, izvedbo talnih označb na industrijskih površinah, pa tudi barvanje igrišč ter kolesarskih stez in pločnikov. Ker tovrstne označbe (še posebej tiste, izvedene na voznih površinah), igrajo pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti, je nujno, da so izdelane iz kakovostnih materialov. Zahtevane tehnične lastnosti slednjih obsegajo dnevno in nočno vidnost v suhih ter mokrih pogojih, nujna pa je tudi odpornost prosti drsenju. Tankoslojne talne označbe se lahko izvajajo tako strojno kot ročno. V podjetju GISprom imajo pripravljeno že vrsto predizdelanih šablon, po želji stranke pa lahko izdelajo tudi nove, drugačne šablone. Seveda je bistveno, da so Talne označbe na cestnih ter industrijskih površinah vzdržljive ter zanesljive. V omenjenem podjetju vam bodo svetovali ter pomagali pri izbiri označb, ki bodo svojemu namenu resnično služile še vrsto let.

Debeloslojne talne označbe so primerne tudi za izdelavo napisov ter oznak na cestiščih, ne nazadnje pa tudi za izdelavo parkirišč. Slednje v podjetju GISprom izdelujejo predvsem ročno, saj na ta način zagotovijo maksimalno kakovost izdelanih označb. Material, ki se pri izdelavi debeloslojnih označb uporablja, je najpogosteje hladna plastika. Ravno zato so označbe, izdelane na ta način, nekoliko dražje od običajih, saj je že cena samega materiala občutno višja od barve, ki se uporablja pri izvedbi tankoslojnih označb. Seveda je razmerje med ceno in kakovostjo vrhunsko, saj imajo označbe, izdelane na opisani način, zelo dolgo življenjsko dobo, če so seveda izdelane v profesionalnem podjetju, ki dobro ve, kaj počne.

Rate this post