Stiropor ali tervol, kaj naj uporabim?


fasade

Že nekaj časa nazaj ste začeli graditi svojo novo hiško, svoj novi topel domek in zdaj ste prišlo do ključnega koraka, kako se lotiti fasade in ne veste, ali bi uporabili stiropor ali tervol? Bistveni del pri fasadi je vsekakor izolacija, zato je vprašanje stiropor ali tervol ključnega pomena. Večina, ki je pred tem, da se lotijo fasade, se sprašuje enako vprašanje, stiropor ali tervol. Bistvena razlika med obema je, da je stiropor za približno 40 % cenejši, tervol pa je negorljiv.

Za katerokoli varianto se boste odločili, ko se boste lotili izdelave fasade, pa je bolje, kot da se sploh ne odločite, da bi se izdelave fasade lotili tako, da je sploh ne bi izolirali. Če se izolacije lotimo s tervolom, bo le ta poleg toplotne izolacije nudila tudi boljšo zvočno izolacijo, kot pa če uporabimo stiropor. Pri izolaciji pa ima stiropor prednost v tem, da ga je lažje prilagoditi reliefu naše fasade in v kolikor se odločimo, da uporabimo grafitni stiropor bo toplotna izolacija za približno 20 % boljša, kot pa če uporabimo navadnega. Fasade oblečene v stiropor tudi manj vpijajo vodo, ker ima takšna fasada nato večjo razplastno trdnost in zelo dobro toplotno prevodnost in to ne glede na to katero debelino izolacije izberemo, priporoča pa se debelina 15 cm.

fasade

V kolikor razmišljate, da bi se vaše fasade lotili s tanjšo izolacijo, je to zares slaba ideja, saj je cenovna razlika med tanjšo in debelejšo izvedbo skoraj ničelna, izgubite pa na sami kvaliteti izolacije ter si s tem zelo povečate stroške ogrevanja pozimi in stroške ohlajevanja vaših prostorov poleti. Ključnega pomena za pravilno odločitev je tudi upoštevanje vseh vremenskih vplivov in podnebja samega na področju, kjer gradite vašo novo hišo.

Fasade so lahko bolj ali manj učinkovite, najpomembnejša je vsekakor izolacija, zato pred dokončno odločitvijo, kako se boste lotili vaše fasade, s tervolom ali stiroporjem, zares dobro razmislite oz. se o vsem skupaj posvetujte s strokovnjakom za fasade in izolacijo, kot je to podjetje Libelagroup. Le tako boste lahko povsem mirni, da ste se pravilno odločili in da fasade ne bo potrebno hitro obnavljati oz. popravljati zaradi slabe izolacije oz. zaradi napačne izbire materiala za izolacijo.

Rate this post
Oznake: