Stavbno pohištvoKaj je stavbno pohištvo? To je pohištvo, ki ga vgradimo v nek objekt, največkrat je to stanovanje ali pa hiša. Med to pohištvo sodijo okna, vrata, parketi, …

Stavbno pohištvo nas varuje pred vlomilci, svetlobo, mrazom, vročino in ostalimi zunanjimi dejavniki ter nam daje občutek topline in varnosti. V tem članku bomo opisali stavbno pohištvo, natančneje okna in vrata. Začeli bomo kar pri vratih.

Stavbno pohištvo

Vrata so zelo pomemben del naše hiše. Nihče si ne bi mogel predstavljati, da bi živel v hiši brez vrat. Poznamo več vrst vrat. Tako poznamo zunanja vrata, notranja vrata, garažna vrata in ostale vrste vrat. Današnja vrata morajo biti dobro izdelana in protivlomno varna, kajti v današnjih časih, ko smo v času recesije, je vlomov in ropov vse več. Zunanja vrata so lahko lesena, kovinska ali pa PVC vrata za na balkon oziroma teraso ali pa za zadnji del hiše. Drugi element, ki sodi med stavbno pohištvo so okna. Poznamo več deljenj oken. Prvo deljenje ima dve vrsti oken. To so PVC okna in lesena okna. Drugo deljenje pa ima prav tako dve vrsti in se delijo na fiksna in ne fiksna okna. Ne fiksna okna imajo zmožnost odpiranja, med tem, ko fiksna okna te zmožnosti nimajo. Lesena okna še zapazimo ponekod, na nekaterih hišah, vendar pa ne tako pogosto, kot PVC okna. Ljudje dan danes vgrajujejo večinoma PVC okna, ker izgledajo lepše, hkrati pa tudi bolje tesnijo. Imajo manjšo toplotno prepustnost, kar je zelo pomembno, kajti največ toplote iz hiše izgubimo skozi okna. PVC okna so tudi bolj dolgotrajna in ne potrebujejo vzdrževanja.

Rate this post