Zakaj razdalja v kilometrih ni vedno relevantna?Ste se kdaj vprašali, ali je razdalja v kilometrih med kraji, ki si jo lahko izračunate na kar nekaj spletnih mestih, relevantna za vaše potovanje? Ali pa se vam je že zgodilo, da ste se preveč zanesli na izračunane kilometre in planirali čas glede na dobljen rezultat, ste pa potem za pot porabili veliko več časa? Verjetno že veste, da ni vse samo v kilometrih. Bistveno je, ali se vozite po lokalnih cestah ali pa po avtocestah.Tudi kratka razdalja v kilometrih lahko na lokalni cesti pomeni takoj uro vožnje več, medtem ko je razlika tud v vožnji po avtocestah: nemške avtoceste in slovenske avtocesto seveda niso primerljive!

razdalja v kilometrih

Razdalja v kilometrih je sicer tista prva orientacijska vrednost, ki jo upoštevamo, ko potujemo z avtomobilom, nikakor pa ne sme biti edina. Z njo si lahko pomagamo pri izračunu stroškov za gorivo, vinjete in morebitne cestnine, nikakor pa se ne smemo 100 % zanašati na to, da če je razdalja od točke A do točke B 130 km, bomo za pot porabili 1 uro, kolikor tudi znaša omejitev hitrosti vožnje na avtocesti. Nikoli namreč ne vemo, kaj nas lahko preseneti: zastoji, prometna nesreča, zaspani vozniki pred vami ali pa katera izmed drugih nepredvidljivih situacij, zato si v vaš planer potovanja vedno dodajte še »dodatek« na nepredvidljivost cestnega prometa. Od doma pojite raje malce prej in tako se ne boste nikoli več obremenjevali s tem, da boste kam zamudili.

Če pa se odpravljate na dopust, pa se vam tako ali tako nikamor ne mudi. Čeprav ste izračunali, da bi glede na razdaljo v kilometrih morali na kraj oddiha prispeti v treh urah, ne bi čisto nič narobe, če se boste tja vozili 5 ur, si na poti ogledali okoliške kraje in začeli uživati vaš dopust v tistem trenutku, ko se boste odpravili od doma.

Rate this post