Otok PašmanMed Slovenci so dalmatinski otoki že od nekdaj najbolj priljubljena destinacija za poletni oddih. Tudi otok Pašman v zadnjih letih dobiva na veljavi in obiskanosti slovenskih turistov. Mestece Pašman, ki je središče istoimenskega otoka, se nahaja južno od Zadra in jugovzhodno od Ugljana, od katerega ga deli kanal Ždrelac (gre za ozek kanal, ki so ga prekopali leta 1883). Otok Pašman premore številne odmaknjene zalivčke, ki tako turistom nudijo še dodatno mero zasebnosti pri uživanju prostega časa. Najvišji vrh otoka je Bokolj (274m), najbolj obljuden del pa je vzhodni del otoka, kjer boste našli tudi vsa večja turistična naselja.

Kot pri večini dalmatinskih otokov, tudi otok Pašman ni izjema – glavna veja preživetja je turizem, delno pa sta tu še ribolov in poljedelstvo. Otok obdajajo številni borovi gozdovi, zato otok Pašman velja za odlično turistično točko za takoimenovani robinzonski turizem. Odmaknjeno od mestnega vrveža in čim bolj v skladu z naravo. Če si želite zbistriti glavo in vsaj za nekaj časa pozabiti na vse težave, ki vas obdajajo (doma, na delovnem mestu, partnerski odnosi,…) , bo “pobeg” na otok Pašman odlična izbira. V kolikor ste bolj aktivni tip človeka, lahko s seboj vzamete tudi kolo, saj boste na otoku našli številne cestne in gozdne poti, preko katerih lahko otok dobesedno prekolesarite vzdolž in povpreko.

Otok Pašman velja za enega manj naseljenih otokov ob jadranski obali, saj glede na popis iz leta 2001, na otoku stalno živi le nekaj več kot 3.000 ljudi. Tudi to je eden od razlogov, da se posledično vse več turistov odloči za dopustovanje na Pašmanu. V kolikor letos še niste izbrali mesta za počitnikovanje, in če si resnično želite “izklopiti vse” za teden ali dva, potem bo dopust na Pašmanu vsekakor logična izbira (oziroma ena od možnosti) za vas. Prijazni domačini pa so vselej zgolj pozitivna in dobrodošla lastnost vsakega dopustovanja.

Rate this post