Operacija ušes – Estetika in plastična kirurgijaOperacija ušes je vrsta kozmetične kirurgije, ki se uporablja za odpravljanje štrlečih ušes. Operacija ušes je poznana kot otoplastika ali pripenjanje ušes nazaj (pinneplasty).

Operacija ušes je hiter in enostaven postopek. Štrleča ušesa lahko podedujemo, vendar pa to ni vedno nujno tako. Ušesa lahko nastanejo štrleča če se greben hrustanca na vrhu ušesa med razvojem ne pregibava pravilno ali pa zaradi preveč hrustanca. Operacija ušes preoblikuje hrustanec v manj štrlečo obliko.

Rez je z zadnje strani tako da praktično ni viden, brazgotina pa je odvisna kako organizem celi rane. teden po operaciji so ušesa povita veš čas, nato še 4 tedne samo ponoči kot zaščita med spanjem.Eden teden do 14 dni je prisotna oteklina

operacija ušes

 Operacija ušes je pogosta med odraslimi s štrlečimi ušesi zaradi posebnih   težav kot na primer težje nošenje raznih pokrival, čelad …Še bolj pogosta je pa pri ženskah, ker se lahko počutijo nelagodno ali pa so v zadregi, ko nosijo spete lase.

Običajno štrleča ušesa ne vplivajo na sluh, vendar pa lahko povzročajo zadrego in psihološki stres, zato so ponavadi glavni razlogi za operacijo ušes lepotne narave.Včasih so starši zaradi otrokovih štrlečih ušes bolj zaskrbljeni kot otrok sam,  ker jih skrbi, da ga bodo v šoli zastrahovali in da bo otrok zaradi ušes zaskrbljen.

Korekcija oziroma operacija ušes ima dve tehniki:

  • Podpiranje ušes – ponovno ravnanje mehkega hrustanca, pri čemer opornica drži uho v novem položaju (uporablja se pri otrocij, ki so mlajši od šest mesecev).
  • Otoplastika ali pinnaplasty (pripenjanje ušes nazaj) – hrustanec je preoblikovan, tako da se ustvari manjkajoči pregib, uho pa se namesti bližje glavi.

Operacija ušes je varna, ter večina ljudi je po operaciji z rezultati zadovoljna, vseeno pa so kot pri vseh vrstah korekcij možni zapleti.

Rate this post