Obrezovanje žive meje za urejeno okolico


obrezovanje žive meje

Obrezovanje žive meje se zdi na prvi pogled popolnoma enostavno delo, s katerim si nedeljske dopoldneve krajšajo gospodje srednjih let, ki jim izgled vrta pred hišo veliko pomeni. Pa vendar temu ni tako – nasvete za urejanje lahko najdemo na spletni strani https://www.lesjezlato.si/obrezovanje-zive-meje/strizenje-zive-meje-in-obrezovanje-grmovnic/. Če želimo ohranjati urejen vrt, potem moramo upoštevati kar nekaj pravil za obrezovanje žive meje. Ta so ključna, da bo naš vrt zares izjemen.

obrezovanje žive meje

Ob pravem času na pravem mestu

Kar se tiče obrezovanja žive meje velja, da ne bomo povzročili veliko škode, če se ga bomo lotili ob nepravem času. V najslabšem primeru bo tekom zime prišlo do izgube nekaj nezrelih poganjkov. Popolnoma druga stvar pa je striženje. Pri striženju žive meje je ključno redno izvajanje in primeren čas, ko se le tega lotimo. Zato se priporoča, da se, pred striženjem, nekoliko podrobneje spoznamo z značilnostmi drevnin, ki jih bomo strigli.

Kuj železo dokler je še vroče. Tudi za obrezovanje žive meje velja nekaj podobnega, saj se njeno oblikovanje začne že s prvim rezom. Cilj vsakega vrtnarja je, da bi bil spodnji del žive meje gosto olistan, vrhovi pa ozki. Tako je potrebno pozornost sami obliki nameniti že pri prvem striženju. To pravilo si velja zapomniti tako za striženje nizke, srednje in visoke žive meje.

Obrezovanje žive meje se razlikuje glede na skupino drevnin, ki jih izberemo. Zato je pametno razmisliti, kakšno živo mejo želimo in kakšno funkcijo bo opravljala na našem vrtu. Ob pravi izbiri bodo naše potrebe zadovoljene, v nasprotnem primeru pa se bomo prebudili v vrtnarski nočni mori.

Da bo urejanje žive meje kar se da enostavno, izberimo ustrezne grmovnice. S svojimi posegi vzdržujemo obliko žive meje ter poskrbimo za dober dostop zraka in svetlobe pri dnu rastline. Ob upoštevanju teh dveh pravil, bo živa meja služila svojemu namenu. Če pa bomo želeli od žive meje kaj več, pa se bomo tudi mi morali bolj potruditi.

Rate this post