Nagrobni spomeniki in njihova izdelavaNakup spomenika, ki obeležuje ljudi, ki so naš svet že zapustili, je ogromna investicija v prihodnost. Nagrobni spomenik naj bo izbran s premislekom in skrbjo, prav tako pa sam izvajalec dela.

Kako poteka izdelava nagrobnih spomenikov? Nagrobni spomeniki so vedno izdelani po meri družine oz. posameznika, ki jih naročijo. S pomočjo medsebojne komunikacije ter sodelovanja, se naročnik ter izvajalec (običajno kamnosek) dogovorita ter sporazumeta o naročnikovih željah, potrebah ter zahtevah. Najprej je potrebno izbrati material, iz katerega bo nagrobni spomenik izdelan, nato pa le-tega oblikovati. Določiti je potrebno tudi kakšne vrste naj bo spomenik. V zadnjem času so najbolj razširjeni žarni nagrobni spomeniki, ki so na pogled nekoliko manjši, z odprtinami primernimi za žare.

nagrobni spomeniki

Samo obliko spomenika ter napise, ki se nahajajo na njem, pa lahko določite popolnoma sami. Na voljo so različne tehnike obdelave, zaključkov ter oblikovanja, zato se boste pred izvedbo dela (o vaših željah) primorani skrbno pogovoriti z izvajalcem dela. Zavedati se je potrebno, da je oblikovanje ter obdelava kamna zelo zahteven proces, ki od kamnoseka zahteva preciznost, natančnost ter popolno koncentracijo. Ravno zato je le-temu potrebno podati čim več informacij.

Pri oblikovanju svojih želja si lahko pomagate s pogledom na že obstoječe spomenike, ali pa kamnoseka zaprosite za različne primere njegovega dela. Z različnimi primeri oblik, dizajnov, stilov ter velikosti spomenikov se boste veliko lažje odločili za tistega, ki vam najbolj ustreza. Nagrobni spomeniki pa lahko izražajo tudi naravo in interese preminulega. Spomenik lahko še dodatno personalizirate z različnimi simboli ali besedami.

Po namestitvi nagrobnega spomenika, ga lahko dodatno okrasite še z rožami, svečami, vazami, spominskimi lučkami, kipci ali keramičnimi slikami. Tako bodo spomini še vedno živeli na prej.

Kaj pa cena? Le-te se precej razlikujejo med seboj, predvsem glede na material, velikost ter zahtevnosti obdelave. Končna cena vključuje tudi čas, ki ga je kamnosek porabil za njegovo izdelavo.

Rate this post