Kuhinjske nape čemu in zakaj?Vsak začetek priprave prostora kuhije ze začne z izbiro opreme od omar, hladilnika, pečice, kuhalne površine in seveda tudi izbira ustrezne kuhinjske nape. Zakaj sploh potrebujemo napo? Eden izmed razlogov so sigurno  odstranitev pare in hlapo, ki nastanejo zaradi kuhanja, pečenja, cvrtja… Da seveda kuhinja ostane, čista in sveža. S pomočjo nape boste preusmerili paro in hlape ven iz hiše.

Na trgu si lahko ogledate zelo raznolike nape, ko izbiramo kuhinjsko napo moramo paziti tudi tudi na druge lastnosti kot sam na velikostin moč. Kako do nape z največ učinka za določeno vsoto? Prva lastnost, ki je najbolj pomembna je zagotovo pretok zraka, ki se ga navaja v kubičnih metrih. Pretok zraka nam pove koliko zraka bodo kuhinjske nape prečistile v eni uri. V današnjih prostorih ko je kuhinja del dnevne sobe svetujemo, da izberete napo ki ima prečisti okoli 1000 kubičnih metrov na uro.

Kuhinjske nape so lahko odzračevalne, kar pomeni da odvajajo zrak na prosto ali obtočne pa omogočajo kroženje zraka po prostoru. Odzračevani način je boljši saj posrkani zrak, ki je “umazan” se na poti prefiltrira s tem zadrži maščobne delce in potuje skozi odvodno cev ven iz hiše.  Velikokrat pa ta način ni mogoče izpeljati zaradi položaja nape zato je treba urediti obtočni način. Pri obtočnem načinu pa je pretok zraka občutno manjši. Hrup nape je lahko zelo moteč, tudi tiste kuhinjske nape, ki se jih smatra za tihe povzročajo 55 decibelov glasnosti, pri hrupnejših napah pa lahko dosežejo 75 decibelov. Hrup se povečuje z hitrostjo pretokom zraka. Jakost pretoka zraka lahko nadzorujemo, ponavadi imamo 3 gumbe s katerimi povečujemo hitrost. Kuhinjska napa naj bo opremljena z lučko, ki mora osvetljevati celotno delovno površino, da ne potrebujemo dodatnih luči za osvetlitev. Pomembno pa je še, da menjava žarnice ni zapletena ampak je enostavna. Seveda pa izberite napo, ki vam je všeč.

5/5 - (1 vote)