Kislo zelje nas lahko dobro pogreje


kislo zelje

Kislo zelje je jed, ki bi jo moral znati pripraviti vsak kuhar in vsak, ki bi se ob mrzlih zimskih dneh želel pogreti z okusnim kislim zeljem. Iz kislega zelja lahko pripravimo okusno predjed, različne glavne jedi in celo sladico oziroma prigrizek. Obstajajo recepti s kislim zeljem, ki so za pripravo zelo enostavni in jih je vredno pripraviti.

Za juho z kislim zeljem boste potrebovali le 500g kislega zelja, nekaj olja ter čebule, kocko za juho, liter vode ter nekaj začimb (sol, poper, mleta rdeča paprika). Po želji lahko dodate tudi proseno kašo in kakšno rezino šunke ali slanine. Priprava je enostavna. Na vročem olju prepražimo čebulo in ji dodamo kislo zelje ter izbrane začimbe. Dušimo 10 minut, nato pa dodamo vodo ter raztopljeno jušno kocko. Juho s kislim zeljem nato kuhamo 20 minut, tukaj pa ji lahko dodamo tudi šunko in proseno kašo, če smo se za to odločili.

kislo zelje

Verjetno pa ste največkrat slišali za kislo zelje, ki ga pripravimo z tradicionalno kranjsko klobaso. Seveda je tukaj glavni del recepta priprava kranjske klobase, za pripravo kislega zelja pa samo na olju dobro prepražimo sesekljano čebulo, ji dodamo malo soli ter pražimo dokler ne dobi lepe rumene barve. Tu dodamo kislo zelje in za boljši okus še česen in lovorjev list. Z občasnim mešanjem pražimo naslednjih 15 minut. Nato dodamo še druge začimbe in dimljeno papriko, vse skupaj dobro premešamo in dodamo še kranjsko klobaso ter 2 do 3 decilitre vode in vse skupaj dušimo naslednjih 10 minut.

Kislo zelje je sestavina mnogih narodnih jedi po celem svetu, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov, ki so potrebni v človekovi prehrani. Če bi se tudi vi ob hladnih zimskih dneh radi pogreli z okusnim kislim zeljem, ga lahko pripravite na veliko različnih načinov in odkrijete svojega najljubšega.

Rate this post