Japonski par oropali 400 letnega drevesaDva navdušenca nad Bonsaj drevesi sta izdala čustveno prošnjo tatovom, ki so jim ukradli sedem dreves, v kateri sta zapisala tudi navodila kako za drevesa skrbeti.

Seiji Iimura in njegova žena Fuyumi sta povedala, da so bila drevesa ukradena iz njunega doma v Saitami, v Tokyju. Majhna drevesa naj bil bila vredna približno 100 000 evrov.

Drevesa Bonsaj izvirajo iz vzhodne Azije in so pogostna na Japonskem. Bonsaj je umetniška oblika, ki temelji na posebnih tehnikah specialističnega gojenja majhnih dreves.

Miniaturna drevesa so gojena v posebnih posodah, ki posnemajo obliko navadnih velikih dreves in zahtevajo strokovno nego.

Eno izmed ukradenih dreves je Shimpaku Juniper, ki velja za eno izmed najbolj iskanih vrt Bonsaj dreves. Samo to eno drevo naj bi bilo vredno 90 000 evrov. Drevo, ki je bilo ukradeno je staro že več kot 400 let. Zaradi visoke starosti potrebuje posebno nego in ne more preživeti niti tedna dni brez vode.

bonsaj

Seiji Iimura je povedal, da drevo lahko živi večno, če se zanj primerno skrbi, zato upa, da če jim tatovi drevesa ne želijo vrniti, naj zanj vsaj primerno skrbijo. Z ženo sta zelo žalostna, ker sta izgubila ene izmed najlepših primerkov svojih dreves, vendar bosta še zmeraj varovala in primerno skrbela za tista drevesa, ki so jima ostala.

Seiji Iimura je svojo izkušnjo in prošnjo tatovom delil na Facebooku, kjer so mu kolegi vrtnarji in zbiralci Bonsajev izrazili solidarnost, kot tudi mnogi drugi, ki so prebrali zgodbo.

Eden izmed uporabnikov na Facebooku je zapisal, da je kraja Bonsaj dreves neopravičljiva. Tatovi ne vedo kaj pomeni ukrasti Bonsaj drevo, kaj šele sedem dreves, kolikor jih je par Iimura izgubil. Vsa nega in ljubezen, ki sta bili vloženi v gojenje dreves s krajo izgine.

Bonsaj drevesa so namenjena spoštovanju in občudovanju, ne pa da postanejo predmet človeškega pohlepa.

5/5 - (2 votes)