Golaž je ena najbolj razširjenih tradicionalnih slovenskih jedi. Vendar pa ali ste vedeli da jed izvira iz Madžarske? Najprej se je začela pojavljati na Madžarskem že pred nekaj sto leti, ker je bila lahka za pripravo. Dandanes pa za golaž obstaja veliko alternativ in različnih priprav. Ne smemo pa ga zamenjati z prav tako zelo znanim paprikašom, ker sta to dve dokaj različni jedi. Seveda lahko v golaž dodamo papriko vendar pa to še ne pomeni da zato jed postane paprikaš. Če iščete dober recept za pripravo golaža vam priporočim http://natureta.si/izdelki/pripravljene-jedi/glavne-jedi/golaz-goveji/
Dandanes golaž vidimo na veliko dogodkih, kjer ga ponujajo kot jed. Na smučarskih dogodkih pozimi pa vse do gasilskih veselic. Okusimo lahko veliko vrst golaža na različnih dogodkih, saj ga vsakdo naredi malo drugače. Priprava samega golaža je čisto odvisna od vsakega posameznika in njihovega okusa. Golaž pa lahko tudi serviramo poleg drugih jedi. Velikokrat je serviran poleg polente ali drugih podobnih jedi. Lahko pa seveda zraven prigriznemo kos kruha če nam ne paše nič drugega. Prednost golaža je tudi to da ga lahko shranimo za prihodnje dni, v primeru da nimamo časa kuhati. Preprosto ga pogrejemo in naše kosilo je pripravljeno. Seveda pa lahko tudi omenimo da nekatere mlajše generacije preprosto ne jedo golaža in podobnih jedi. Morda izgleda golaž kot preprosta jed za pripravo vendar pa temu ni tako, saj dober golaž zahteva potrpežljivost in dobro pripravo ter nekaj izkušenj in morda celo naših skrivnostnih sestavin, ki jih bomo skozi leta testirali in ocenjevali ter s tem razvili naš odličen golaž recept, ki ga bo naša družina oboževala. Golaž je zato zelo raznolika jed, ki nas vedno znova preseneča z načini priprave in okusi, ki jih ponuja, njena prenosljivost in možnost shranjevanja pa je tudi vedno dobrodošla.