Gobe šitake – bogat vir zdravja


gobe šitake

Gobe šitake so  okusne gobe z blagodejnimi učinki. Verjamemo, da ste mnogi za gobe šitake že slišali, za vse ostale so tu informacije, ki vam bodo pomagale, da jih boste bližje spoznali.

Šitake gobe so prehransko bogat vir hranilnih snovi, ki med drugim vključujejo ogljikove hidrate, natrij, kalcij, magnezij, železo in vitamin B6. Znane so po svojem značilnem zemeljskem okusu, ki ga nekateri opišejo kot mesnatega. Šitake gobe imajo velike klobuke, ki se med sabo  močno razlikujejo v barvi, ki je lahko svetla do čokoladno rjava.

Šitake gobe najdemo v gorskih predelih Japonske, Koreje in Kitajske, kjer rastejo na padlih hlodih. V teh predelih imajo te gobe dolgo zgodovino uporabe gob v prehranske namene, pa tudi namene tradicionalne medicine. Na Kitajskem so pred približno 1000 leti kot prvi začeli z gojenjem teh gob, kasneje pa so se metode gojenja razširile tudi na Japonsko, kjer so jih za premožne proizvajali predvsem samuraji.

 

gobe šitake

Prednosti uporabe gob šitake

 

Gobe šitake so znane po tem, da krepijo imunski sistem in s tem pozitivno vplivajo na vaše zdravje.

Gobe so bogate s polisahardi kot so lentinani in ostali beta-glukani. To so spojine, ki imajo pomembno vlogo pri preprečevanju poškodb celic, podpori imunskega sistema ter spodbujanju proizvodnje belih krvničk (t.j. levkocitov), ki se borijo proti mikroorganizmom. Prav tako imajo ti polisaharidi protivnetne lastnosti. Gobe vsebujejo tudi eritadenin, spojino, ki je odgovorna za zmanjševanje nivojev holesterola v krvi.

Poleg polisaharidov zagotavljajo gobe najboljši vir bakra. To je mineral, ki podpira zdravje krvnih žil, kosti in nudi podporo imunskemu sistemu. Ena polovica skodelice gob šitake zagotovi 72 odstotkov dnevnih potreb po tem mineralu ter 33 odstotkov dnevnih potreb po selenu, mineralu, ki ga v sledovih potrebuje naše telo za optimalno delovanje.

V redkih primerih se lahko, podobno kot pri drugih vrstah gliv, pri posameznikih izrazi preobčutljivost na spojine prisotne v gobah. Pri tem se lahko pojavi kožni dermatitis, ki povzroča srbenje in nelagodje, vendar v roku dveh tednov popolnoma izgine. Reakcijo lahko uspešno preprečimo, če gobe šitake dobro prekuhamo (toplotno obdelamo), se pa pri tem zmanjšajo učinki gob na zdravje.

Rate this post