Cvetni prah – že uživate to darilo narave?


cvetni prah

Ste že dodali prehrani cvetni prah ali pelod, kot ga še imenujemo? To je eden od najbolj osnovnih čebeljih pridelkov. Cvetni prah so v resnici moške spolne oplojevalne celice, ki so na vsaki cvetoči rastlini. Njegov osnovni namen je spolno razmnoževanje rastlin. Sicer pa se zrnca cvetnega prahu med seboj razlikujejo, po barvi, velikosti in obliki. Čebelarji glede na način pridobivanja cvetnega prahu le tega ločijo na dve vrsti, in sicer osmukani in izkopani cvetni prah. V čebelarstvu Kapun pridobivajo osmukanega s čebelarskim pripomočkom – osmukalnik, ki ga namestijo pred vhode v čebelje panje. Cvetni prah se oprime telesa čebele, ki je pokrito z drobnimi dlačicami. Cvetni prah čebele skladiščijo na zadnjih nogicah, kjer imajo tako imenovani košek. Vlažijo ga s slino in ko priletijo pred vhod panja, ga osmukajo iz njihovih nogic v osmukalnik. Zrnca cvetnega prahu čebelarji pobirajo enkrat dnevno in pregledajo ter očistijo. Sestava cvetnega prahu se lahko iz dneva v dan spreminja, saj ga čebele premešajo z nektarjem, medom v celicah in raznimi encimi žlez.

cvetni prah
Cvetni prah je eden od najbolj osnovnih čebeljih pridelkov.

Cvetni prah popolno darilo narave
Gre za naravno živilo, ki so ga uporabljali že stari Egipčani, zaupal mu je tudi Hipokrat, ki ga je pogosto predpisoval svojim pacientom. Sicer pa je za čebeljo družino cvetni prah pomemben vir beljakovin, maščob in vitaminov. Cvetni prah ima vse lastnosti naravnega antibiotika, hkrati pa je tudi eno najbolj hranljivih živil, saj vsebuje idealno razmerje hranljivih snovi, ki jih človeško telo potrebuje za ohranjanje zdravja in krepitev imunskega sistema. Za človeka je pomemben vir mineralov, vitaminov, beljakovin, aminokislin, hormonov, encimov, maščob in tudi naravnih antibiotikov. Znanstveniki so dokazali, da uživanje cvetnega prahu vpliva na izboljšanje stanja pri slabokrvnosti, arteriosklerozi, osteoporozi in tudi proti alergijam. Pogosto je dodan produktom, ki pomagajo blažiti vnetja in težave z razdražljivo kožo, kot sta na primer luskavica ali ekcemi. Aminokisline in vitamini v cvetnem prahu zaščitijo kožo, pomagajo pa tudi pri regeneraciji celic.

Cvetni prah – uživanje
Splošno priporočilo za uživanje cvetnega prahu je od 30 do 40 g dnevno. Uživate ga lahko na suho – v tem primeru ga dobro prežvečite, ali ga dodajte vodi, jogurtu ali žlički medu.

Rate this post