Čebulna muha – kaj je bolje, preventiva ali kurativa?


Čebulna muha

Čebulna muha je zelo razširjen škodljivec, ki je prisotna v več naletih letno po celi Sloveniji. Kot lahko sklepamo iz imena, povzroča največjo škodo na čebuli, vendar pred njo ni varen niti česen, mlada čebula, šalotka, por in celo drobnjak.

Čebulna muha je na oko podobna navadni hišni muhi, ob pogledu od blizu pa jo lažje primerjamo z velikim komarjem. Čebulna muha odloži v tla, neposredno ob koreninskem sistemu, od 100 do 200 belih jajčec (s prostim očesom skoraj nevidna), ki potem povzročajo škodo na vrtninah. Torej, škode ne povzroča odrasla muha, temveč ličinke. Ličinke čebulne muhe se zavrtajo v čebulo in tam ostanejo tri do štiri tedne, kasneje se zabubijo v zemlji.

Čebulna muha

Čebulna muha ima med sezono tri-štiri nalete, odvisno od vremenskih razmer. Prvi nalet sovpada s cvetenjem višenj v aprilu. Kot ponavadi, je tudi za prisotnost čebulne muhe ključna preventiva. Najboljši pokazatelj za prisotnost čebulne muhe so rumene lepljive plošče, ki služijo kot indikator in zadnji znak za ukrepanje.

V trenutku, ko opazimo prisotnost čebulne muhe, moramo čimprej pričeti s škropljenjem z ekološkim foliarnim gnojilom Neem tonic, ki s svojo aktivno snovjo, azadirachtinom preprečuje razmnoževanje ličink. Škropljenje izvajamo vsakih 5-7 dni v času naleta čebulne muhe. Nalet večinoma traja mesec dni, tako da je v tem času potrebno škropljenje redno ponavljati. Neem tonic namreč deluje s svojim vonjem in ne more zagotoviti preventive skozi daljše časovno obdobje. Strah pred škropljenjem je v tem primeru odveč, saj je Neem v drugi obliki tudi naravno prehransko dopolnilo in celo zdravilo, zato tudi nima karence in ne pušča slabega okusa na pridelku. Še več, zaradi škropljenja z neem tonicom in konstantnega dovajanja hranil ima pridelek zelo bogat in poln okus, ki se mu boste težko uprli. Jesensko razkuževanje – zelo pomembno za preprečevanje prezimljanja ličink-izvedemo z organskim gnojilom Neem Cake, s katerim poskrbimo za odstranjevanje vseh ličink iz zemlje in omogočimo, da pomladansko sajenje izvajamo v čisto zemljo. Razkuževanje se izvaja v času, ko temperatura zemlje ne pade pod 0, torej nekje do 15.novembra. V tem času je razkuževanje najbolj učinkovito, saj lovimo čas, preden se ličinke prerinejo v globoke plasti zemlje.

Drugi nalet sledi v času cvetenja češenj, torej v maju. Glede na trajanje obeh naletov in kratkim vmesnim premorom, se največja preventiva doseže z rednim škropljenjem skozi ves čas obeh naletov.

Tretji in četrti nalet se pojavljata konec avgusta in konec oktobra. Nalet konec oktobra poskrbi, da se ličinke zabubijo v zemlji in tako svoj cikel spomladi nadaljujejo.

Čebulna muha povzroči rumenenje in propadanje čebule in česna. Škoda se najprej opazi na mladih listih, ki se nagubajo, kasneje se zgodba ponovi tudi na starih listih. V zadnji fazi okužbe prične celotna čebula gniti in oddaja neprijeten, smrdljiv vonj. Pogosto vrtičkarji zamešajo škodo, ki jo na čebulnicah povzroči čebulna muha in čebulna gniloba. V kolikor čebula gnije od zgoraj, je to posledica napada čebulne muhe, v kolikor gnije od spodaj, govorimo o gnilobi.

Kaj poleg preventivnega škropljenja, lahko naredimo za zaščito pred čebulno muho?

  • ne sadimo mladih čebulčkov v času naleta muhe
  • uporabljamo rumene lepljive plošče na višini max.30cm nad čebulo
  • mešani posevki
  • redno odstranjujemo plevel, na katerem bi se lahko zadrževale ličinke
  • pokrivanje z gosto belo tkanino (kopreno): blago ne sme imeti niti najmanjše luknjice, skozi katero bi lahko vstopila muha oz.njena ličinka.

Kako saditi čebulo, da se v največji meri izognemo čebulni muhi?

  • Večer pred nameravanim sajenjem čebulčke namočite v mešanico vode in Neem tonica, s katerim bomo dosegli razkuževanje čebulčkov in jim hkrati zagotovili dovolj hranil za optimalno rast in kakovosten koreninski sistem.
  • V kolikor čebulo prekrivamo, poskrbimo za opore, saj čebula ne mara ploščatega prekrivanja. Pomembno je, da prekrivno tkanino ob robovih za vsaj 2 cm zakopljemo v zemljo in jo otežimo s prstjo, s čimer preprečimo, da bi veter naredil luknjice v tkanini in omogočil muhi dostop. Žal je večina ličink prezimila v zemlji od preteke sezone, tako da je lahko prekrivanje prej slaba kot dobra rešitev.
  • Med sadike čebule lahko sadimo tudi korenček, ki je odvračalec čebulne muhe, vendar se njegov učinek v času prvih dveh naletov še ne pozna.
5/5 - (1 vote)