Adventni venci in čas pričakovanj


Adventni venci

Adventni venci so prvi znanilci, da se približuje za večino najlepši čas v letu – božični čas. Da bi bilo praznovanje tega obdobja še lepše, izberite najlepšega tukaj in si pričarajte čarobne dni.

Adventni čas

Adventni čas je čas pričakovanja in upanja. Prepričani smo, da si težko predstavljate december brez vseh dogodkov, ki jih že tradicionalno povezujemo s tem obdobjem (tudi, če niste kristjani). Tako adventni čas naznanja pričakovanje novega, ki ga spremljajo praznovanja in druženja ob kuhanem vinu ter občutki mirnosti, delanja zaključkov ter priprav na nove začetke.

Običajno adventni čas povezujemo s krščansko vero. V tem obdobju se namreč kristjani pripravljajo na prihod Jezusa. Običaji proslavljanja se med državami razlikujejo, vsem je skupen adventni koledar, adventni venec ter sveče.

Začetki praznovanja adventnega obdobja segajo v 4. in 5. stoletje našega štetja, prva omemba besede advent, ki v latinščini pomeni »prihajam« pa se pojavi približno 300 let po rojstvu Kristusa. Sprva je šlo za krajša praznovanja, kasneje pa se je predbožično obdobje razširil na obdobje enega meseca.

 

Adventni venec simbolizira upanje, ljubezen, veselje, pričakovanje...
Adventni venec simbolizira upanje, ljubezen, veselje, pričakovanje…

 

Simbolika adventnega venca

Adventni venec je venec iz zimzelenega rastlinja na katerem se nahajajo štiri sveče, ki jih kristjani postopoma prižigajo skozi obdobje štirih adventnih nedelj. Pri tem zadnja sveča naznanja dopolnjen predbožični čas ter prihod enega večjih krščanskih praznikov – božiča. Prvi adventni venec naj bi se pojavil leta 1839 v Nemčiji, ki ga je za otroke izdelal predstavnik luteranske cerkve.

Adventni venec je okrogle oblike, kar simbolizira božjo neskončnost in ljubezen, zimzeleno rastlinje pa vero in zaupanje kristjanov v Boga. Na adventnem vencu se nahajajo štiri sveče – te simbolizirajo štiri tedne predbožičnega obdobja. V tradicionalni podobi predvsem zahodnega sveta (npr. anglikanske cerkve) so bile tri sveče vijolične, pri tem so te sveče simbolizirale: upanje, pripravo (zaupanje) ter ljubezen oziroma mir. Ena od sveč je bila roza barve, to so ljudje prižgali zadnjo nedeljo pred božičem, in simbolizira veselje. Pri nas so običajno vse sveče vijolične barve, se pa v sodobnem času trend spreminja in ljudje pogosto svoj dom okrasijo z adventnimi venci različnih oblik in barv sveč. Nekatere države imajo še peto svečo, ki simbolizira svetlobo in čistost. Ta se nahaja v središču venca in jo verniki prižgejo na božični dan. Ta sveča je po tradiciji bele barve.

 

Rate this post